Höjd: 100-200 cm. Blomning i maj-juni. Den vill stå friskt och fuktigt i sol - halvskugga. Den blommar i olika etage, se bilden. På hösten färgas bladen vackert röda. Ett måste i trädgården. Just detta fotot är taget på Sofiero där inte bara den japanska snöbollsbusken blommar, utan hela området är fullt av blommande rhododendron och azaleor i blom.

Läs hela inlägget »

Blad är så fascinerande. Här ser du Japansk lönn (acer palmatum 'Bloodgood', strutbräken (matteuccia struthiopteris) och sockblomma (Epimedium x rubrum). Vill man skapa en vilsam och snygg rabatt med lite japaninspiration är dessa växter mycket lämpliga. Halvskugga - skugga.

Läs hela inlägget »

Det finns så mycket vackert att välja på. Här är två fina val; hänglärk och rödvide. Båda finns hos Träd och häck i Hasslöv. Båda är fina som en lite lägre häck eller som komplement i rabatter där man vill komponera olika växter. Plantera gärna blommande växter ihop med båda. Rödviden är en "spretig, uppåtsträvande" buske. Den har vinröda, raka grenar med smala, lancettlika blad. Hänglärken är ett "mjukt" , lite "böljande", "nedåtsträvande" lågt träd. 
- Fantastiskt fina båda två! säger en trädgårdsentusiastisk ägare av Trädgårdslyftet :-)) 

Läs hela inlägget »

Nu är det många som önskar hjälp med att planera långsiktigt i sin trädgård. Vad kan vara bättre än en övergripande skiss? Se under rubriken "Design och rådgivning". Vi kan ha riktigt roligt på vägen fram mot det färdiga målet. 

Läs hela inlägget »

Jag parkerade utanför ICA i Förslöv för att gå in och handla. När jag kom ut så insåg jag vilken underbar plats jag valt till min bil.

Läs hela inlägget »

Det här är en bok som jag varmt vill rekommendera. Det är en bok för alla som tycker om härliga foton och fantasifulla målningar. Dock är väl  boken främst skapad som en inspirations- och kunskapskälla för de som aktivt vill verka för en biologisk mångfald i trädgårdar, parker mm.
Här finns förslag på insektsdragande växter, vad du kan skapa i din trädgård som gynnar grodor, paddor, igelkottar och fåglar.....och mycket, mycket mer. Naturskyddsföreningen säljer den för 150 kr. 

Läs hela inlägget »

Fr o m den 20 mars kommer jag att under våren och försommaren finnas på hallandsåsens "Bland träd och häck". En unik växtbutik med ett brett utbud av träd, buskar, perenner och sommarblommor. Här finns även en bred kunskap och ett generöst välkomnande. Det blir främst på fredagar, men ibland någon lördag och enstaka söndag som jag finns på plats för att rådge och erbjuda trädgårdsdesign i form av skisser, växtlistor, skötselscheman mm, se under fliken "Design och rådgivning" ovan på den här hemsidan. 

Läs hela inlägget »

Nu är det dags för beskärning av äpple och päron för er som inte hann med det i höstas under JAS (juli-augusti-september). Det är ett mycket stimulerande och skapande arbete. Börja med att gå runt trädet och gör klart för dig vad du önskar för resultat. Du ska ha en rengjord och vass sekatör för att inte skada trädet. Sedan är det bara att sätta igång. Dött och skadat prioriteras, sedan går du på korsande grenar. Klipp alldeles efter den knopp som ser ut att växa åt det håll du önskar att grenen ska fortsätta åt. Ja, det är en bra början. Kontakta gärna Trädgårdslyftet för att beskära!

Läs hela inlägget »

Det här är ett foto från en rabatt på utställningen i Berlin 2017. 

Läs hela inlägget »

Redan nu börjar vi upptäcka både snödroppar och vintergäck i våra trädgårdar här nere i Skåne. Det är fortfarande vinter, men hoppet om en nalkande vår växer inom oss. Som vanligt ser vi fram emot de svävande lila och vita kloten i våra rabatter. De som inte fått ner några allium i sina rabatter kan välja att plantera i krukor, hinkar mm. Bor du i Skåne kan du plantera i rabatten och täcka dem med mull, tång, tidningspapper mm Här på fotot ser du sorterna Globemaster och Ambassador

Läs hela inlägget »